Apparatuur

Het weerstation Ruinen meet met een Davis Vantage Pro 2.

Dit is een (semi) professioneel weerstation van Davis, een amerikaans bedrijf, dat in de basisversie de luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, windsnelheid en de windrichting meet. Het weer in Ruinen heeft daarnaast ook nog de UV meter en de Solar sensor aangeschaft. Ook hebben we een draadloze windmeter module, zodat de mast van de windmeter niet in de buurt van het weerstation hoeft te staan.

De opstelling is als volgt: Het weerstation staat in het midden van het weiland, uit testen bleek dit de beste plaats om tot optimale metingen te komen. Het station staat helemaal vrij, en meet hierdoor ook in de zomer de juiste temparatuur waarden. Het weerstation geeft de gegevens eens in de 2,5 seconde draadloos door aan de ontvanger. De windmeter is bevestigd aan een paal op een hoogte van 10 meter, ook deze geeft draadloos de metingen eens in de 2,5 seconde draadloos door aan de ontvanger.

In de console zit een datalogger, dit is een geheugen module, waardoor de gegevens toch opgeslagen worden. mocht er een storing op de weerserver optreden, of als de stroom uitvalt. De console heeft namelijk naast de 220V aansluiting ook een batterij backup. Op de weerserver draait een softwarepakket (Weatherdisplay) dat de gevens ophaalt van de console en deze verwerkt tot data en grafieken. Ook zorgt dit pakket voor de aanvoer van de weerdata naar onze website.